Usta

Preporuke narodne medicine koje doprinose očuvanju zuba

Ocuvanje zuba

Korisno je 3-4 puta nedeljno prati zube sapunom (ne računajući svakodnevna pranja ujutru i uveče). Ispočetka taj tretman se čini neprijatan, ali ako se na njega navikne, on daje odlične rezultate.

Sapun, koji sadrži za zube korisnu alkalnu so, ima antiseptičko dejstvo i štiti zube od propadanja; pored toga on skida sa zuba nataložen kamenac.

Protiv stvaranja kamenca na zubima može se sa uspehom koristiti kuhinjska so: fina so se stavlja na četkicu i trljaju se zubi, a zatim se usta isperu. Zubi od ovoga postaju jako beli, a desni jačaju i dobijaqju ružičastu boju. Ipak treba paziti jer so ne odgovara u potpunosti, ali sapun se može koristiti mirno ma kakvi zubi bili.

Upotreba proizvoda od brašna, naročito crnog hleba, je veoma korisna za ishranu i očuvanje zuba. Ovo blagotvorno dejstvo imaju uopšte sve namirnice bogate calcijumovim solima fosforne kiseline.

Smatra se da je najbolji prašak za zube prašak od biljaka, kao na primer prah od uglja, koji ima apsorpcionu i dezinfekcionu sposobnost. Ipak ga treba upotrbljavati krajnje oprezno, jer posle nekog vremena desni trajno postaju istetovirane zbog infiltracije praha od uglja.

Mikstura za ispiranje zuba. Boraks – 3 g, prečišćeni glicerin – 9 g, topla voda – 1 litar.

Umesto pranja zuba mogu se žvakati meke borove ili jeline grančice.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *