Usta

Higijena usta

Higijena usta

Ukoliko se jede i pije normalno, ne treba zaboraviti često pranje zuba. Ne treba dugo disati na usta jer se tada usta isušuju pa su druge mere higijene suvišne. Ako ste zdravi nema potrebe da se ispiraju usta, sem kada je to preporučio lekar. Ispiranje može da omogući širenje bakterija i doneti više štete nego koristi.

Loš zadah iz usta je ozbiljan kozmetički problem. Uzroci njegovog nastanka i načini njegovog otklanjanja su različiti:
– Pokvareni, truli zubi, loše pranje zuba (naročito uveče).
– Neke plućne bolesti. Naročito loš zadah bude kod apscesa pluća.
– Obloženi jezik takođe stvara neprijatan zadah.
– Kada se koristi teško svarljiva hrana, žuč zastaje u jetri i iz usta se oseća odvratni zadah. Ako postoji još i pritisak, gasovi, bol u leđima i oblasti jetre, treba preći na strogu dijetu.
– Nekada je težak zadah trulog mesa izazvan time što želudac ne podnosi nikakvu masnu hranu. Treba probati ishranu bez mesa i ako zadah nestane, pretpostavka je bila ispravna.
– Kod žena je nekada pojava neprijatnog zadaha iz usta povezana sa menstruacijom. Taj zadah se može prigušiti ispiranjem usta sa vodom kojoj je dodat mentol (2-4 kristala mentola na čašu vrele vode).
– Jak zadah iz usta se javlja kod osoba obolelih od veneričnih bolesti, naročito od sifilisa.
– Neprijatan zadah izlazi iz usta pijanih ili sveže otrežnjenih, a takođe i pušača koji puše određene vrste cigareta. Ako su od pušenja požuteli zubi, taj sloj se može ukloniti sokom od limuna: na vlažnu četkicu za zube staviti malo sode-bikarbone i 2-3 kapi soka od limuna i protrljati zube.
– Takođe se javlja zadah na trulo kod judi obolelih od malignih bolesti. Ovde ne pomažu nikakva ispiranja, potrebno je ozbiljno lečenje.

Čovek sam često ne oseća loš zadah iz sopstvenih usta. Da bi to proverio treba da izdahne u skupljene dlanove i udahnuti nosem taj isti vazduh.

Mogućnost eliminacije zadaha zavisi pre svega od uzroka koji ga izazivaju. Za to se treba obratiti lekaru. Ako uzrok nije utvrđen ili nije otklonjen, preporučuje se upotreba različitih tečnosti koje dezinfikuju usta i uništavaju loš zadah. Pored sredstava za ispiranje koja sadrže lekove, mogu se koristiti i različiti čajevi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *