Narodni recepti

Promuklost

Disfonija ili promuklost predstavlja svako odstupanje od normalne visine, intenziteta i kvaliteta glasa, a najčešće je simptom oboljenja grkljana.

Disfonija je posledica oboljenja u samom grkljanu ili na udaljenim organima (centralni nervni sistem, vrat i grudni koš). Promuklost se javlja u preko pedeset raznih bolesti (upala glasnica, razvoj benignog ili malignog tumora na glasnicama, ožiljna promena glasnica sa suženjem grkljana, zamor mišića koji pokreću glasnice, paraliza povratnog grkljanskog živca koji inerviše grkljan i koji biva oštećen zbog strume štitnjače i dr.) Ponekad je uzrok neadekvatna upotreba glasa, a vrlo česti su i psihogeni uzroci.

Psihičke disfonije su izazvane psihičkim konfliktima, neurozama, strahom i dr. Funkcijske disfonije su dosta česte kod ljudi koji glas upotrebljavavju u svojim zanimanjima (nastavnici, glumci, pevači i dr). Kod zapaljenskih promena promuklost menja jačinu, visinu i boju u toku dana. Postoji pojava hrapavosti i promuklosti glasa koji postaje suv, oštar i više ili manje dubok, a zatim sve slabiji. Ako dugo traje i postepeno se pogoršava, najčešće je posledica tumora. (izvor: www.wikipedia.org)

Recepti:

Hrastovoj kori treba spoljašnji deo ostrugati, 35 dekagrama staviti u pola litre vode i kuvati 20 minuta. Ocediti i tom tečnošću grlo ispirati. Vredi samo srednja kora.

Uzme se jedna oveća crna rotkva (arapka) koja se u sredini izdubi. Narenda se jedna kašika rena i stavi u rotkvu sa 2 kašike meda. Uveče se pripremi za ujutro, a ujutro za uveče. Dakle 2 rotkve dnevno uzima se do potpunog izlečenja.

Potrebno je grlo inhalirati s čajem od kamilice u koju se stavi kašičica morske soli. Dobro je za vreme godišnjeg odmora ako se bolesnik nalazi na morskoj obali grlo grgljati morskom vodom.

Slične objave

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *