Narodni recepti

Povraćanje

Povraćanje ili vomitus je refleksni akt, tokom koga se sadržaj želuca ili početnog dela tankog creva vraća kroz usta i izbacuje u spoljašnju sredinu.

Centar ovog refleksa je lokalizovan u produženoj moždini i povezan je sa drugim vegetativnim centrimа retikularne formacije (respiratorni, vazomotorni i dr.) što je značajno radi koordiniranog rada svih struktura koje učestvuju u procesu povraćanja. Kod ljudi se povraćanje ubraja u jedan od zaštitnih mehanizama, kojim se organizam štiti od hrane neadekvatne po svom sastavu ili količini.

Osim toga, u periodu trudnoće se javlja karakteristično jutarnje povraćanje, a ono je i jedan od glavnih simptoma kinetoze (nadražaj perifernih nerava izazvan prevelikim naporom). Postoji i patološko povraćanje, koje može imati različite uzroke. (izvor: www.wikipedia.org)

Recepti:

Dve kašikice nane preliti čašom vrele vode, ostaviti da stoji 5 minuta. Popiti jednu čašu čaja i pričekati 15 minuta do jednog sata. Ako se još oseća mučnina, popiti još jednu čašu čaja. Ponoviti, ako je to neophodno. (www. bessmertnik.ru)

Đumbir pomaže smirenju želuca. Narendati ili samleti 1 kašikicu svežeg đumbira (ili pola kašikice đumbira u prahu) i zakuvati sa jednom čašom vrele vode. Kuvati na slaboj vatri 20 minuta. (www. bessmertnik.ru)

Posoljena vodka sa sokom od narandže veoma dobro pomaže da se oslobodi od mučnine i povraćanja. (www.panaseya.ru)

Trudnicama se pri povraćanju preporučuje da u hranu stavljaju malo narendanog korena đumbira. (www.panaseya.ru)
Pre jela popiti jednu kašičicu sveže isceđenog soka od krompira. (www.panaseya.ru)

Dve kašikice nane preliti čašom vode, ostaviti da stoji 2 sata. Piti po jednu kašiku pre jela. (www.panaseya.ru)

Na čašu hladne vode dodati jednu kašikicu sode bikarbone. (www.panaseya.ru)

Slične objave

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *