Narodni recepti

Ozebline

Ozebline su lokalna akutna oštećenja kože i potkožnog tkiva prouzrokovane hladnoćom. Najčešće zahvataju periferne dijelove tijela. Ozebline mogu biti površinske i duboke.

Na početku smrzavanja javlja se nagli prestanak osećaja hladnoće, manja osetljivost na dodir, tvrdoća i bledilo, a kasnije plavkasta boja kože. Posle nekog vremena se pojavljuju plikovi ispunjeni bistrom tečnošću.

Dubinske ozebline nastaju kada se smrzne i potkožno tkivo ili čak mišići i kosti. Na površini se pojavljuju plikovi ispunjeni krvavom tečnošću.

Recepti:

Protiv ozeblina na telu i člancima treba pripremiti kupku od hrastove kore. 3-4 šake kore na 5 litara vode, kuvati 15 minuta i u toj vodi prati ozebline 10-15 minuta (svake večeri). Pre spavanja ozebline treba masirati maslinovim uljem, toplo zamotati i ići u krevet.

Na 2 kg bukovog pepela nalijemo 4-5 litara ključale vode. Zatim dodamo 100 g terpentinskog ulja i 70 g sirovog maslinovog ulja. U toj vodi kupamo noge. Pre spavanja bolesne noge dobro izmasiramo glicerinom. Kupka se ponavlja 8 dana.

Smrznuti krompir treba zgnječiti i staviti na ozebline nekoliko večeri. Proći će i više se neće pojaviti.

Ako se ozebline dobro natrljaju sokom od krastavaca, to je siguran lek. Dobro je za vreme sezone krastavce nabrati, uzduž prerezati i osušiti na suncu. Kada zimi budu potrebni stavimo ih u mlaku vodu da omekšaju i stavimo u obliku obloga na smrznute delove tela.

U pola litre vode stavi se 100 g usitnjene kore od mladog hrasta i kuva 15 minuta. U toj se vodi peru ozebline svake večeri pre spavanja.

Izdubi se rotkva ili repa, u to udubljenje nalije se pola čaše maslinovog ulja. Stavi se na ploču šporeta i ostavi dok ne provri ulje u repi. Kad se ohladi, ulje se nalije u čašu ili prikladnu bočicu. Tim lekom nekoliko puta dnevno maže se obolelo mesto.

Najbolje sredstvo protiv ozeblina je pravi pčelinji med kojim se ozebline namažu i gustom krpom povežu.

Slične objave

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *