Narodni recepti

Oboljenje grla

Za lečenje zloćudnog oboljenja grla je, pre svega, potreban sveži crni slez. Sušenjem, ova biljka gubi trećinu svoje lekovitosti. Mora se, dakle, upotrebiti sveža, i to potapanjem u hladnu vodu, u kojoj će stajati preko noći.

Dnevno se pije četiri šolje čaja, a sa još šest šolja se grlo ispira grgotanjem. To su ukupno 2,5 litre. Na jednu šolju uzme se puna mala kašika zelja. Ono se uveče pristavi u hladnu vodu i ostavi da odstoji do jutra, a tada se ugreje, procedi i uspe u vrućom vodom ispranu termos-bocu ili se pre svake upotrebe greje u drugom sudu sa vrućom vodom.

Četiri šolje čaja piti u gutljajima, a šest upotrebiti za ispiranje i grgotanje. Upotrebom deset šolja čaja od crnog sleza, za kratko vreme dolazi do ublažavanja ovog zloćudnog oboljenja čak i u slučaju da je ono u poslednjem stadijumu. Biljke koje ostanu posle svakodnevnog pripremanja čaja ostaviti u posudi i uveče doliti malo vode i ugrejati.

Dodati brašno od ječma (može da se kupi u mlinovima ili u bio-radnjama) i ponovo ugrejati. Toplu kašu staviti na povez i upotrebiti kao oblog koji se drži na grlu. Preko obloga povezati toplu maramu. Već posle prvog, bolesnik će osetiti olakšanje; često se događa da se posle četvrtog ili petog dana vrati izgubljen glas.

Ista terapija se sprovodi i kod zloćudnog oboljenja jednjaka. Pored toplih obloga od ječmene kaše, preko noći treba stavljati i parne obloge od rastavića i grgotati čajem od svežeg ivanjskog cveća.

Po 100 g sladića i korena belog sleza, komorača, podbela (lista) i 50 g belog sleza (list i cvet) pomešati, tri kašike toga preliti sa pola litre vrele vode, poklopiti, 2 sata posle toga ocediti i piti umjesto vode

Slične objave

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *