Narodni recepti

Neuralgični bolovi lica

Neuralgija trigeminusa predstavlja povremene napade oštrih bolova u licu u predelu jedne od grana ovog živca.

Kod simptomatskih neuralgija posredi su poznati uzroci nadražaja ovog živca: tumor pontocerebelarnog ugla, tumor Gasserovog gangliona, zapaljenski procesi, multipla skleroza, bolesti zuba i sinusa i dr. Bolest zuba, kao uzrok neuralgičnog bola lica, često je precenjena i nisu retki bolesnici kojima je nepotrebno i neopravdano izvađeno više zuba pre nego što je postavljena pravilna dijagnoza idiopatske neuralgije. Uzrok idiopatske neuralgije je nepoznat.

Jedno od objašnjenja bilo je da je posredi zatezanje donje grane trigeminusa zbog asimetrične protruzije donje vilice. To dovodi do povlačenja i ostale dve grane i njihovog naslanjanja na ivicu kosti i tvrde moždane opne.

Međutim, danas preovladaava mišljenje da je idiopatska neuralgija izazvana demijelinizacijom senzitivnih vlakana korenova n. trigemunsa u pontocerebelarnom uglu zbog kompresije od strane arterija i vena koje leže na njima. Bolest se najčešće javlja posle 40. godine života, dvostruko češće u žena. Bol je vrlo oštar, kao udar nožem ili električnom strujom i najčešće se javlja u predelu gornje vilice, ređe donje a najređe u predelu čela i oka. Karakteristična je pojava grča mišića lica zbog bolova.

Nekada se istovremeno javljaju crvenilo lica, vlaženje oka i sekret iz nosa. Bol najčešće zahvata samo jednu polovinu lica. Napadi bolova traju od nekoliko sekundi do jednog minuta, a kasnije nešto duže. Između napada nema nikakvih smetnji. Bolovi se javljaju više puta dnevno tokom nekoliko nedelja, a zatim nastupa miran period koji traje različito dugo. Često na licu, usni ili jeziku postoji tačka sa koje se blagim dodirom može izazvati napad bola. Bol takođe mogu izazvati hladan vetar, žvakanje, gutanje, umivanje, zevanje ili govor. (izvor: www.stetoskop.info)

Recepti:

Na suncu ubrane cvetove kamilice, divizme, hajdučke trave i timijana staviti po mogućnosti sveže, a može i lako osušene, u vrećicu od lanenog platna a nju staviti na bolno mesto na licu. Uzimaju se biljke ubrane na suncu zato što je usled dejstva sunca kod njih količina etarskog ulja veća, a zapravo ono ima lekovito dejstvo. Osim toga, svakodnevno u gutljajima piti četiri šolje čaja od navedenih biljaka, raspoređenog na ceo dan. Biljke popariti i ostaviti da odstoje samo kratko vreme.

Ukoliko bi pri tom nastupili grčeviti bolovi, lice oprati toplim čajem koprive, obrisati frotirom i staviti na njega vrećicu od lanenog platna napunjenu isitnjenom prečicom. Obloge sa šveden biterom obavezno stavljati u krevetu. Ako se triput dnevno uzme po mala kašika tih kapi, razblaženih u navedenoj čajnoj mešavini, bolesnik će takođe osetiti olakšanje.

PREPORUČUJEMO

Slične objave

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *