Narodni recepti

Krvarenje iz nosa

Epistaksa je naziv za krvarenje iz nosa. Razlikujemo prednje i zadnje krvarenje iz nosa, zaisno da li se krv sliva iz nosnica ili u ždrelo. Retko, krvarenje iz nosa može se manifestovati isticanjem krvi kroz nazolakrimalni vod, prema gore, do oka.

Epistaksa može biti potpuno bezazlena pojava, ali i stanje koje ugrožava život i zahteva hitnu intervenciju. Može biti uzrokovana mnogim patološkim stanjima, iako se veliki deo krvarenja iz nosa javlja bez neke poznate patološke podloge, što se naziva spontano (habitualno) krvarenje. Uzroke krvarenju iz nosa možemo podeliti u dve kategorije:

– lokalni uzroci, kao što su: trauma nosa, razna mehanička oštečenja sluznice nosa, krvareći polip ili zloćudni tumor nosa.

– opšti uzroci, kada može biti simptom nekih sistemskih bolesti kao što su: hipertenzija, anemija ili zarazne bolesti gornjih disajnih puteva. (izvor: www.wikipedia.org)

Recepti:

Istisne se sok od narendanog crnog luka i udiše kroz nos.

Srčenjaka 10 g, hrastove kore sitno iseckane 5 g kuva se pola sata u 200 g vode, zatim se doda 5 g kamilice, poklopi, skine sa vatre, ostavi 15 minuta, procedi, i kad se ohladi ispira se nos ili natopi vata i drži u nozdrvi.

Na čašu hladne vode kašičica soka od limuna ili sirćeta (ne esencije), ili 1/3 kašičice stipse. Sipati tečnost u nos i zadržati je 3-5 minuta zatvorivši nozdrve prstima. Mirno sedeti ili stajati, ne ležati. Na čelo i nos staviti mokar hladan peškir ili led.

Provereno sredstvo za zaustavljanje krvarenja iz nosa. Ako krv teče iz desne nozdrave podići desnu ruku iznad glave, levom zatvoriti nozdrvu, i obrnuto.

Kod krvarenja iz nozdrva bolesnik treba da podigne obe ruke na glavu, a neko drugi da mu prstima zatvori obe nozdrve ili jednu 3-5 minuta. Krv će se ubrzo zaustaviti.

Utrljati sveže listove hajdučice dok postanu vlažni i umetnuti ih u nos ili iscediti sok i ukapati. Sok deluje brže.

Slične objave

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *