Narodni recepti

Histerija i hipohondrija

Histerija je vrsta neuroze kod koje su dominantni raznovrsni telesni, senzorni, motorički i mentalni poremećaji sa psihogenim poreklom. To su najčešće: napadi smeha i plača, preterana razdražljivost, somnambulizam (mesečarenje), halucinacije, strepnja, uznemirenost, tahikardija (ubrzani rad srca), mučnina, povraćanje, bolovi u različitim delovima tela, kontrakcije itd.

Hipohondrija je psihički poremećaj koji se ispoljava u neprestanoj usredsređenosti osobe na svoje fizičko zdravlje, bez objektivne zasnovanosti. Zbog veoma složenog psihološkog mehanizma hipohondriju je teško diferencijalno-dijagnostički razlikovati od stvarnog poremećaja. Međutim, nedostatak objektivnih pokazatelja bolesti ili poremećaja, kao i uočljiva simulacija mogu ukazati da je u pitanju hipohondrija. (izvor: www.wikipedia.org)

Recepti:

Uzeti crnu koprivu (kao tinkturu) 2 kašičice dnevno, razređeno s malo vode.

List šumske jagode, majčine dušice, lazarkinje, dubčaca – u podjednakim delovima dobro promešati. Od te mešavine jednu kašiku preliti s 2 decilitra ključale vode. Ostaviti da stoji 10-15 minuta, nakon toga ocediti, zasladiti medom i piti svaki sat-dva po nekoliko gutljaja. (N.M.)

50% metvice, 30% iseckane valerijane i 20% gorke deteline se izmeša i uzme jedna kašika te mešavine koja se prelije s 2 dl vrele vode. Poklopi se, stoji 2 sata, ocedi, zasladi i pije posle jela.

Pomešati u jednakim delovima list matičnjaka i metvice, cvet kamilice, hmelj i koren odoljena (valerijane). Uzeti 1 kašiku toga, preliti s 2 dl vrele vode, poklopiti i tri sata iza toga procediti i piti.

Slične objave

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *